Ako si správne vybrať spálňu a posteľ tak, aby ste načerpali silu?

28. 02. 2019

Ak si zle zariadite spálňu a vyberiete si nevhodnú posteľ, tak rátajte s následkami. Nespavosť, bolesti chrbta, nedostatok energie, vyčerpanosť. Na to, aby sme načerpali dostatok duševných a fyzických síl, musí aj spálňa spĺňať dôležité podmienky. Spálňa je najdôležitejšie miesto na oddych. Preto by sme si pri zariaďovaní spálne mali uvedomiť, že je dôležité ako a kde rozmiestnite nábytok. Kde umiestnite tú najdôležitejšiu vec - posteľ.

SPRÁVNY VÝBER MIESTNOSTI NA SPÁLŇU

Dôležité je vedieť, že spálňa nemusí byť vôbec veľká. Mali by sme vybrať miestnosť, ktorá je chladnejšia ako ostatné. Ideálne je, aby bola orientovaná na sever, severo-západ alebo severo-východ. No ak sa u vás taká miestnosť nenachádza, nič sa nedeje. Jednoducho si vyberte miestnosť, kde sa cítite príjemne. Budete v nej tráviť veľkú časť svojho života. Ide tu predsa o Vás, nie o niekoho iného.

Umiestnenie postele v spálni

Dominantou spálne je posteľ. Preto by ste jej mali venovať najväčšiu pozornosť. Pri zariaďovaní spálne dbáme na to, aby posteľ mala to najvhodnejšie miesto. Potom sa nám bude ľahšie rozmiestňovať ostatný nábytok po miestnosti. Posteľ by nemala byť pri radiátore a ani priamo pod oknom. Počas spánku by nás radiátor v zime prehrieval a z otvoreného okna cez leto by nás mohlo ofúknuť.


Aké rozmery postele sú tie správne? Ako si vybrať vhodnú posteľ na moju postavu?

Toto je častá otázka a dôležité je vedieť tieto hlavné zásady:

Šírka postele, ak sa bavíme o manželskej posteli, by mala mať najmenej 160 cm na šírku. Ale, ak vám to priestor v spálni dovolí, určite si kúpte šírku postele 180 cm a viac. Obidva rozmery sú štandardnými u väčšiny výrobcov a taktiež cena postele býva pri šírke 160 aj 180cm rovnaká, a to platí aj pri matracoch. Preto nie je dôvod kúpiť úzku posteľ. 

Dĺžka postele by mala byť minimálne o cca 20 cm dlhšia ako je vaša výška. Dostatočne dlhá posteľ prispieva ku kvalite spánku a načerpaniu síl do ďalšieho dňa. Hlavne ľudia s vyššími postavami nad 185cm by mali vedieť, že dĺžka postele 200 cm už pre nich nie je vhodná. Čiže pri výške človeka 185 cm sa treba poobzerať po posteli s dĺžkou 210cm.

Vysokí ľudia (česť výnimkám) si nie sú vedomí toho, že sa počas spánku na posteli musia krčiť, alebo že im trčia nohy z postele. Celkovo podvedome nie sú v tej pohode, v akej by mali byť pri spaní na posteli, ktorá by zodpovedala ich výške. Dôsledkom toho bývajú nevyspatí, neoddýchnutí, mrzutí, môže ich pobolievať chrbát a môžu mať mnohé iné negatívne príznaky. Preto by sa mali zamyslieť a možno (na základe svojej výšky) zvážiť výber dlhšej postele. Poprední výrobcovia majú tieto dĺžky postelí bežne v ponuke.

Výška postele sa časom tiež mení. Dnes sa postele vyrábajú spravidla vyššie ako v minulosti. A v závislosti od výšky matraca môže mať posteľ výšku od 45 – 70cm. Vyššia posteľ je dobrým riešením, pretože sa Vám bude lepšie vstávať a tiež líhať do postele. Vyskúšajte si túto vlastnosť na kamennej predajni a určite ju oceníte. 

Kvalita postele má veľký vplyv na kvalitu spánku a regeneráciu síl.

Ak vyberiete takú posteľ, ktorá vám začne vŕzgať už po pol roku, nepridá to vášmu kvalitnému spánku. O kvalite postele hovorí okrem záruky aj hrúbka materiálu a spoje, ktoré sú najdôležitejšie pre pevnosť postele. O kvalite postelí je viacej napísané Tu. Ak vás zaujímajú testy postelí, pozrite si: Záťažový test posteleSkúška spojov.


Na záver to zhrniem. Ak rozmýšľate nad kúpou novej spálne alebo postele, určite sa oplatí použiť tieto informácie pre ten správny výber. Zamyslite sa kam pôjde posteľ a hlavne akú dĺžku a šírku zvolíte s ohľadom na vašu postavu. Ak ste vysoký zvážte radšej dlhšiu a vyššiu posteľ. Prajem vám správne rozhodnutie pri výbere vašej novej postele a spálne, aby ste ráno vstávali s úsmevom.

Tu si môžete vybrať zo širokého výberu postelí:

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk