Ako vyčistiť matrac, aby vyzeral ako nový

05. 10. 2020

Dobrá správa je, že čistenie matraca je oveľa jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Objavte naše tipy na to, ako vyčistiť matrac, aby vyzeral ako nový.

Kvalitný matrac je skvelým spoločníkom, preto by sme sa mali uistiť, že nám nejaké roky bude slúžiť - to znamená, že sa oň musíme pravidelne starať a musíme ho aj čistiť. Pozornosť tejto téme by ste mali venovať vtedy, ak trpíte alergiami, máte domáce zvieratá alebo ak v noci na tajnáša beháte do chladničky. Dobrá správa je, že čistenie matraca je oveľa jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Objavte naše tipy na to, ako vyčistiť matrac, aby vyzeral ako nový.

Prečítajte si aj: Ako kupovať nábytok cez internet

1. Čo budeme potrebovať?

Na dôkladné čistenie matraca budete potrebovať nasledovné materiály: 

  • vysávač s nástavcom na čalúnenie alebo s klasickým nástavcom,
  • jar alebo mydlo na odstránenie škvŕn,
  • prach na pranie,
  • kypriaci prášok alebo sóda bikarbóna,
  • čistiace handričky,
  • teplá a studená voda.

2. Vyzlečte posteľné prádlo a pustite sa do práce

Vyzlečte posteľné prádlo a počas čistenia matraca ho dajte oprať. V závislosti od typu vankúšov, ktoré máte k dispozícii, sa môže stať, že oprať budete môcť dať aj vankúše (dôkladne však skontrolujte štítok so starostlivosťou). Pranie zbaví prádlo akýchkoľvek roztočov.

3. Matrac povysávajte

Vyberte vysávač a pripravte si nástavec na čalúnenie (alebo klasický nástavec) a prejdite po celej ploche matraca vrátane bočných strán. Zvýšenú pozornosť venujte švom, aby ste povysávali skryté nečistoty alebo prach.

4. Nezabudnite na odstránenie škvŕn

Odstraňovač škvŕn, ktorý si vyberiete, musí závisieť od typu škvŕn a typu matraca. Pri biologických škvrnách siahnite po čističi enzýmov. Nastriekajte čistiaci prostriedok na čistú bielu handričku a jemne pošúchajte po škvrne na matraci. Inú čistú handričku namočte do vody a pokračujte v čistení, kým škvrna nezmizne. Snažte sa použiť čo najmenej čistiaceho produktu, aj vlhkosti. Táto metóda je ideálna na čistenie škvŕn krvi, potu, zvratkov, moču a iných podobných telesných tekutín.

Ako alternatívu k čistiacemu prostriedku na báze enzýmov si môžete pripraviť svoje vlastné DIY riešenie. Zmiešajte mydlo s vodou a na škvrnu naneste iba vzniknutú penu. Taktiež si môžete vyrobiť DIY roztok zmiešaním rovnakých častí studenej vody a peroxidu vodíka.

5. Na celý matrac naneste sódu bikarbónu

Ak nemôžete matrac nechať vysušiť vonku na teplom vzduchu a slnku, použite sódu bikarbónu. Nasypte vrstvu sódy na celú vrchnú časť matraca a nechajte ju pôsobiť približne 30 minút. Sóda bikarbóna rozloží kyselinu a absorbuje všetku zvyšnú vlhkosť, mastnotu alebo zápach. Avšak, čím dlhšie sódu bikarbónu necháte na matraci, tým lepšie to bude fungovať! Otvorte všetky okná v miestnosti, aby dovnútra prenikalo svetlo a slnko. Slnečné UV lúče navyše pomôžu zničiť plesne alebo baktérie na matraci.

6. Matrac opäť povysávajte

Po použití sódy bikarbóny matrac opäť povysávajte.

7. Otočte matrac

Teraz, keď je prvá strana bez škvŕn, otočte matrac a opakujte kroky 1 až 6, aby boli obe strany rovnako čisté a svieže.

8. Použite matracový chránič

Teraz, keď viete, ako vyčistiť matrac, aby vyzeral ako nový, je čas ho začať aj chrániť. Keď bude matrac úplne suchý, predtým, než naň navlečiete plachtu, použite chránič matraca, ktorý vám v budúcnosti uľahčí čistenie a ochráni matrac pred tekutinami, nečistotami a inými nepríjemnými látkami (napr. plošticami).

Produkt si môžete zakúpiť tu. 

Čistenie matraca nepochybne predĺži jeho životnosť a vám prinesie kvalitný spánok, po akom ste vždy túžili. Nezabudnite matrac každé ráno vyvetrať, pravidelne meňte posteľnú bielizeň a váš matrac vám bude slúžiť oveľa dlhšie, ako by ste čakali.


Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk