Akej farby by mala byť vaša spálňa?

04. 11. 2020

Pochopenie toho, ako psychológia farieb ovplyvňuje spánok, vám pomôže vybrať odtieň, ktorý ho bude ovplyvňovať pozitívne.

Možno si poviete, že farba spálne je len otázkou estetiky, avšak, farby izby môže mať zásadný vplyv na vašu emocionálnu a fyzickú pohodu - rovnako ako aj na váš spánok. Pochopenie toho, ako psychológia farieb ovplyvňuje spánok, vám pomôže vybrať odtieň, ktorý ho bude ovplyvňovať pozitívne. Akej farby by mala byť vaša spálňa?

Prečítajte si aj: Prečo je kvalitný nočný spánok dôležitý

Červená farba

Červená farba, farby lásky, zvyšuje hladinu energie - a to najmä na slnečnom svetle - a vďaka tomu sa v miestnosti cítite vzrušujúcejšie. Ak napr. počas večera máte v izbe jemné osvetlenie, bude to pôsobiť tlmene, elegantne a veľmi uvoľňujúco.

Žltá farba

Ak vymaľujete svoju spálňu žltou farbou, môže to byť prejav radosti a povznesenia. Žltá zároveň opticky zväčší celú miestnosť. Ak žltú veľmi nemusíte, skombinujte ju s chladnejšími tónmi napr. modrej. Žlté záclony na azúrovo natretej stene s bielym nábytkom dodajú vašej spálni očarujúci vzhľad.

Modrá farba

Svetlé odtiene modrej upokojú a pomáhajú relaxovať, znižujú krvný tlak, spomaľujú dýchanie a srdcovú frekvenciu. Tmavšie modré odtiene môžu vyvolať smútok. Na povzbudenie relaxácie myslite na teplejšie modré farby, napr. tyrkysovú. Naopak, chladná modrá farba, vyvážená teplými hnedými, môže spálňu zútulniť.

Zelená farba

Zelená pôsobí upokojujúco. Aj keď je to skvelá voľba farieb pre rôzne iné izby, v spálni ju využívame najmä kvôli svojim vlastnostiam zvyšujúcim relaxáciu. Tiež je známe, že zelená pomáha pri plodnosti.

Iné farby

Fialová farba, ktorú poznáme v spojení s luxusom, môže dodať spálni vkus a sofistikovanosť - ale je vhodnejšia ako výber sekundárnej farby. Rovnako ako žltá, aj oranžová je pozitívne energická. Ak ste fanúšikmi neutrálnych farieb, môžete ich pridať na oživenie alebo potlačenie, čím sa vyrovná energia ostatných farieb.

Najnovšie články

6 rokov záruka na tovar
Slovenský výrobca
Záruka vrátenia peňazí
Doprava zdarma
Dobrý anjel

Nenašli ste nábytok, ktorý ste hľadali? Sme výrobca nábytku, radi Vám vyrobíme to čo potrebujete.

Nechajte nám svoje telefónne číslo.

Zavoláme Vám späť čo najskôr.

© 2024 Wood Service Group, s. r. o.

eshop na mieru vytvorilo vibration.sk